середу, 17 березня 2021 р.

Книжкова виставка «В безсмерті Вітчизни навіки живі»

 


Війна… Страшна війна минулого століття – пекуча рана, яка болить чи не кожній родині в Україні. Зачепила війна своїм чорним крилом і наше рідне місто. 2 серпня 1941 року німецько-фашистські війська зайняли місто Новоукраїнку. Два роки та сім з половиною місяців фашисти встановили режим терору – грабували населення, вивозили в Німеччину людей, хліб, худобу. Але воїни-переможці проявили чудеса героїзму, стійкості, мужності, билися за кожен клаптик рідної землі до останнього подиху, до останньої краплі крові, вистояли і перемогли. 17 березня 1944 року наше місто було звільнено від німецько фашистських загарбників.



До дня визволення рідного міста в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки презентовано книжкову виставку «В безсмерті Вітчизни навіки живі». З книг, що розміщені на виставці користувачі бібліотеки дізналися про героїзм воїнів, які звільняли наше місто, про молодіжне підпілля, що діяло на той час у місті. А також, яким військовим частинам і з’єднанням, що звільняли наше місто, присвоєно почесні найменування «Новоукраїнських».

Крім того, користувачі бібліотеки познайомилися із спогадами правнучки одиниці Василя Даниловича, кавалера ордена Вітчизняної війни І-ІІ ступенів, трьох орденів Червоної Зірки, який у складі 2-го Українського фронту визволяв м. Кіровоград і наше рідне місто від фашистського поневолення 17 березня 1944 року. Після закінчення війни та демобілізації Василь Данилович потрапив до нашої степової Новоукраїнки, де і прожив все своє життя. В 2009 році (посмертно) йому присвоєно звання почесного громадянина м. Новоукраїнка.

Немає коментарів:

Дописати коментар