неділя, 27 серпня 2023 р.

Виставка-портрет “Народний побут і звичаї у поетичному творі І.Котляревського “Енеїда”

 

2023 рік – ювілейний для поеми «Енеїда» Івана Котляревського. Їй 225 років!

"Енеїда" - це свого роду хрестоматія народного життя, широка панорама побуту та звичаїв українців. Щедрий гумор, виразність і гранична щирість - от що зробило "Енеїду" справді народним твором.
До 225-річчя з часу видання цього геніального твору в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки була оформлена виставка-портрет “Народний побут і звичаї у поетичному творі І.Котляревського “Енеїда”, де читачі мають змогу ознайомитися із життєвим та творчим шляхом великого письменника, основоположника і класика нової української літератури – Івана Петровича Котляревського та його неперевершеною «Енеїдою», різних років видання. Над своїм твором Іван Котляревський працював близько 30 років (з перервами).
Постійні відвідувачі бібліотеки дізналися, що вихід у світ “Енеїди” став епохальною подією в культурному житті України. Це була перша друкована українська книга, написана живою народною мовою. На той час українська мова внаслідок цілої низки указів російської влади поступово витіснялася з ужитку. Тому друк поеми Котляревського сприяв її відродженню та поширенню.
Вже 225 років читачі різного віку щиро сміються над пригодами Енея, троянця в козацьких шароварах і жупані, “парубка моторного”, що змушений був покинути сплюндрований ворогами рідний край і шукати нової вітчизни. А в підтексті поеми зашифровано цілий пласт нашої історії.
“Енеїда” започаткувала нову добу українського письменства, стала національною гордістю народу, принесла світову славу її авторові.
Запрошуємо до бібліотеки всіх бажаючих, ще раз перечитати цей твір, який є першокласним джерелом з українознавства, українського побуту та культури XVIII століття.



Немає коментарів:

Дописати коментар