пʼятниця, 3 вересня 2021 р.

Книжкова виставка "Великий Каменяр українського народу"

 Іван Франко – мов дух стихії,

Що творить в нас і серед нас,
Що будить сили молодії,
Руйнує зло, живить надії
На Україні в лютий час!
Микола Вороний.

Дитяча філія Новоукраїнської центральної бібліотеки запрошує всіх бажаючих відвідати книжкову виставку "Великий Каменяр українського народу" до 165-ї річниці з дня народження видатного українського письменника, поета, драматурга та публіциста Івана Яковича Франка, що народився 27 серпня 1856 року.


Що ми знаємо про Івана Франка? Те, що його називають "українським каменарем", те, що він написав "Захара Беркута" та "Борислав сміється", а його "Вічного революціонера" вже багато років цитують відомі люди у всьому світі. Але цих фактів недостатньо, щоб розкрити величну постать відомого митця. Отже, пропонуємо вашій увазі 10 невідомих фактів із життя Івана Франка.
📗1. Перш за все , Франко був надзвичайно працьовитим . Адже протягом сорока років його творчого життя він кожних два дні створював якийсь новий літературний шедевр. З-під пера Івана Яковича виходили вірші, повісті, романи, новели, різноманітні монографії. Уявіть собі, що кожного року друкувалося 5-6 його книжок.
📘2. Коли письменник навчався в гімназії, одним із його захоплень була книга. Саме тому митець зібрав досить велику бібліотеку, котра містила близько 500 примірників.
📙3. Іван Франко був захоплений індійською культурою. Він вивчав філософські твори, навіть намагався читати літературу на санскриті.
📓4. Іван Якович умів смачно приготувати ароматний напій - каву. І це не дивно, адже довгий час він жив у місті кави та дощів - Львові.
📕5. Окрім того, що Франко любив збирати гриби, він ще й полюбляв рибалити.
📗6. Коли Іван Якович одружився, він не міг надивитися на свою красуню дружину. Ольга Хоружинська була добре освіченою, володіла кількома мовами: французькою, німецькою та англійською. Вона захопила письменника ще й тому , що щиро вболівала за відродження України.
Їхня сім'я поповнилася чотирма дітьми - Андрієм, Тарасом, Петром та Ганною.
📘7. Іван Франко володів 14-ма мовами, а також знав напам'ять усього "Кобзаря".
📙8. Не можна оминути і той факт, що митець переклав українською мовою біблійну "Книгу буття". На даний час його переклад є найбільш наближеним до оригіналу.
📓9. Містом Франка називають Львів, бо саме у Львові письменник прожив близько сорока років. Одним з найвідоміших університетів України є Львівський університет, який носить ім'я літератора.
📕10. Серед псевдонімів письменника: Мирон, Мирон Сторож та інші.
Життя Івана Яковича Франка було непростим, проте яскравим і насиченим.
Літературна спадщина такої геніальної особистості як Іван Франко є золотим фондом України!🇺🇦💙💛📚📚📚📚📚
Завітайте до бібліотеки, та ознайомтесь із виставкою творів Великого Каменяра українського народу.




Немає коментарів:

Дописати коментар