вівторок, 30 січня 2024 р.

Книжкова виставка-ім'я "Павло Чубинський - автор Гімну України"

 





Цього року Україна відзначає 185 - річчя з дня народження Павла Платоновича Чубинського.

27 січня 1839 р. на хуторі Полтавської губернії, ( Бориспіль, Київська область) народився правознавець, фольклорист і етнограф, поет, громадський і просвітницький діяч, активний учасник українського руху, автор тексту Державного гімну України Павло Чубинський.
Ні постійні переслідування царського уряду, ні заслання до Архангельської губернії не змогли охолодити відданості Чубинського Україні. Внесок, зроблений Чубинським в народознавство, важко переоцінити. Його етнологічні і фольклористичні дослідження донині слугують важливим підґрунтям розвитку вітчизняної наукової думки.
В 1862 році Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», який підкорив рідкісну для поезії вершину – з набуттям незалежності Україною став національним Гімном держави, символом нації. Вірш на музику було покладено Михайлом Вербицьким – яскравим представником національної композиторської школи.
На тлі інших пісень духовно-патріотичного змісту «Ще не вмерла Україна» вирізняється широтою осмислення історичної долі народу, передбаченням його духовного відродження. Як національний гімн пісня «Ще не вмерла Україна» була визнана І. Франком, Лесею Українкою, українськими громадами за кордоном. Особливо знаковим було авторство пісні, адже її створили наддніпрянець і галичанин, що знаменувало соборність українських земель.
І як пророче звучать сьогодні рядки, написані Чубинським:
«Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,
В ріднім краї панувати не дамо нікому.
Чорне море ще всміхнеться, дід Дніпро зрадіє,
Ще у нашій Україні доленька наспіє…»
Напередодні дня народження видатного українця, постать якого посідає визначне місце в історії України, в дитячій філії Новоукраїнської центральної бібліотеки оформлена книжкова виставка-ім'я "Павло Чубинський - автор Гімну України". На виставці представлені видання про Павла Чубинського, текст національного Гімну України.
За посиланням можна дізнатися більше про життя автора Гімну України Павла Чубинського ⬇️

Немає коментарів:

Дописати коментар