вівторок, 29 вересня 2020 р.

Експрес-подорож «Хутір з ім’ям Надія»

 


Заповідник-музей «Хутір Надія» є однією з найвизначніших історико-культурних пам’яток України. Садибу було засновано визначним українським драматургом, актором, театральним та громадським діячем Іваном Карповичем Тобілевичем (Карпенко-Карим). На спомин про свою дружину Надію Карлівну Тарковську, Іван Карпович дав назву хутору «Надія».

Садиба потопає у зелені крислатих дубів, струнких осокорів, ясенів, тополь, більшість з яких нагадують про перебування тут, на гостині у драматурга, корифеїв українського театру М. Кропивницького, М.Заньковецької, М. Старицького, М.Садовської-Барілотті. На хуторі «Надія» Іван Тобілевич створив цілу галерею образів у творах «Сто тисяч», «Хазяїн», «Сава Чалий», «Гандзя» - всього 11 творів.

«Хутір Надія» оголошено державним заповідником-музеєм, який налічує більш, як дві тисячі експонатів, значна частина з яких передана сім’єю Тобілевичів-Тарковських. Щорічно «Хутір Надія» відвідують кілька тисяч гостей з різних регіонів України та зарубіжжя.

До 175-річчя з дня народження І. Карпенка-Карого дитяча філія провела експрес-подорож «Хутір з ім’ям Надія», з якої читачі дізналися про життєвий і творчий шлях видатного українського драматурга, актора, театрального  та громадського діяча.


Немає коментарів:

Дописати коментар